top of page

Nyheter fra et møte i skogen med EcoDharma USA

I mars 2023 møttes 21 dharma-lærere, akademikere og aktivister på Barre Center for Buddhist studies, i USA, for å utforske hvordan vi kan fremme økologisk engasjement som dharma buddhistisk praksis i dag. Dette er en kort oppsummering av David Loy sine refleksjoner fra møtet. Hensikten med møte var ikke å komme frem til konkrete resultater men visse aspekter ble allikevel tydelig 1. Buddhister er generelt lite opptatt av miljøet. Kanskje er det fordi de fleste buddhistiske lærere og praktikanter er mer opptatt av egen frigjøring. Hvordan kan vi endre det og ta inn over oss bodhisattva-idealet om å søke frigjøring for alle levende vesen?

 2. Hvordan kan vi fremme den doble forvandlingen som dharma egentlig fremmer, med indre- og ytre forvandling?

 3. Det kan være et generasjonsskifte på gang i buddhismen der yngre buddhister er mer opptatt av miljøet. Hvordan kan erfarne buddhister ønske disse spørsmålene velkomne, og hvordan kan de yngre invitere de eldre til å delta?

 4. Vi trenger å utforske, ikke bare den individuelle dualiteten mellom meg og ikke-meg, men også den kollektive dualiteten mellom sivilisasjon og jorden. Kan vi fremme en fremtid der alle vet at vi er del av en intelligent levende jord?

 5. Hvordan kan vi lære å lytte bedre til jorden, forfedre og ikke-mennesker? Vill-laks festivalen i Oslo er et lite initiativ for å hjelpe de urbane Oslo-folka til å koble nærmere opp mot naturen og vill-laksen. Du kan lese mer om dette i boken “Being Salmon - Being Human” som er en veldig god bok!

 6. Det er ikke nok å innse ikke-dualitet med jorden. Vi må leve ut innsikten! En god start er å lære og leve den 8-delte vei? Og så, hva slags aktivitet er innafor og hva er utafor? Hvordan kan vi fostre vennlig, ærlig og inspirerende dialog om det vi ikke er enige i?

 7. Buddhismen oppstod i forskjellig tidsepoke og det kan være vanskelig å vite hva som er nyttig å praktisere i dag: Hva kan jeg tilby? Hvilke muligheter er åpne? Hva inspirerer meg?

 8. Kanskje jobbe med felles erklæringer

 9. Hvordan øke nettverket og hjelpe hverandre?

 10. Bør vi samarbeide med eksisterende grupper eller skape noe nytt?

 11. Gruppen ønsker å fortsette å møtes og ønsker kontakt med andre likesinnede buddhister via eposten: info@bessfoundation.org


Du kan lese David Loy sin korte artikkel her: https://oneearthsangha.org/articles/a-gathering-in-the-woods/

13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page